Stanovisko strany SOS k úvahám u zavedení povinnej maturitnej skúšky z matematiky na stredných školách (tlačové vyhlásenie)

maturita z matematiky

Strana Spoločne občania Slovenska nesúhlasí so zavedením matematiky ako povinného maturitného predmetu na stredných školách. V aktuálnej situácii regionálneho slovenského školstva by takéto nariadenie spôsobilo mnohé problémy, demotivovalo by žiakov a nijako by neriešilo stav vzdelávania. Okrem uvedeného máme proti diskutovanému zámeru aj tieto odborné argumenty:
•⁠ ⁠kvantitatívny i kvalitatívny nedostatok pedagógov s aprobáciou matematika, ktorí by žiakov dôkladne pripravili na maturitu,
•⁠ ⁠neprebehla dôkladná reforma obsahu vyučovania a v prípade stredných škôl nie je ani v zámere. Nie je možné realizovať reformu školstva od konca, najprv treba definovať postupnosť krokov, aby sa prípadne dala zaviesť povinná maturita, na ktorú by boli žiaci dostatočne pripravení. Zaviesť povinnú matematiku v súčasnom stave je experimentom, ktorý prinesie mnohé problémy,
•⁠ ⁠predmet matematika je na mnohých stredoškolských odboroch iba doplnkový, žiaci ho k štúdiu nepotrebujú alebo majú humanitne zamerané štúdia. Vieme si predstaviť povinnosť maturity z matematiky v „matematických“ odboroch či v stredných školách zameraných na matematiku,
•⁠ ⁠nesúhlasíme ani s povinným zavedením maturity z matematiky na gymnáziách, keďže aj ich študenti majú často humanitné zameranie a maturitu z matematiky nepotrebujú,
•⁠ ⁠tretí povinný maturitný predmet by výrazne obmedzil študentom možnosť voliť si svoju študijnú profiláciu výberom dvoch maturitných predmetov, ako je to v súčasnom stave – mohli by si voliť iba jeden maturitný predmet. Individualizácia štúdia by tak bola obmedzená, hoci je zvýrazňovaným pedagogickým trendom,
•⁠ ⁠na matematiku v súčasnej obsahovej podobe treba talent a predpoklady, ktorými nedisponuje celá populácia žiakov, teda máme veľkú časť žiakov, ktorý tento predmet nezvládnu nie z dôvodu ľahostajnosti, ale z dôvodu osobných dispozícií. Povinná matematika im môže navodiť pocit úzkosti a demotivácie, teda môžu byť nešťastní. Aj problém nešťastných žiakov sa často zvýrazňuje v slovenskom vzdelávacom systéme,
•⁠ ⁠povinná matematika nijako neprehlbuje úroveň vzdelania žiakov aspoň nie v súčasnej obsahovej podobe.
Strana SOS požaduje zotrvať na súčasnom stave, kým neprebehne reálna a komplexná obsahová reforma.